Μουσείο Αφής

Διαδικτυακή Εκδήλωση Φ.Τ.Ε. για Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2021

Το απόγευμα της Πέμπτης, 10 Ιουνίου 2021, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή εκδήλωση του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, αφιερωμένη στον θεσμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτιστικές δράσεις και προγράμματα προώθησης της καθολικής προσβασιμότητας τυφλών και ατόμων με προβλήματα όρασης στον πολιτισμό», το οποίο υλοποιεί ο φορέας με την οικονομική υποστήριξη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας και προς διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ο Φορέας τίμησε την ημέρα διαδικτυακά και με ασφάλεια, καλωσορίζοντας δεκάδες φίλους και επίσημους προσκεκλημένους.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη του ρόλου των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, ως μοχλού εξέλιξης και προόδου, καθώς και ζητημάτων προσβασιμότητας και αναγκαιότητας εφαρμογής καλών πρακτικών προς αυτή την κατεύθυνση σε εκτεταμένη βάση, ούτως ώστε να γίνεται λόγος για σύγχρονα και καθολικά προσβάσιμα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Η βραδιά ξεκίνησε με χαιρετισμούς που απηύθυναν ο κος Μπασιάς Εμμανουήλ, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα και οι επίσημοι καλεσμένοι. Λόγος γίνεται για:

Τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κο Αμυρά Γιώργο, τον πρώην Υπουργό και νυν Βουλευτή Δυτικού Τομέα Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ, κο Κουρουμπλή Παναγιώτη, τον πρώην Υπουργό και νυν Βουλευτή Νοτίου Τομέα Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ, κο Μπαλάφα Γιάννη, την Αντιδήμαρχο Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας Καλλιθέας, κα Γιαννάκου-Πάσχου Άννα, την τέως Βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, κα Μπερνιδάκη Ελευθερία Άλντους, την Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα Αθηνών κα Νάνου Δήμητρα, τον εκπρόσωπο των A.F.B.G, ευεργετών του Φορέα, από την ίδρυσή του κο Ηλία Ευαγγέλου, την υπεύθυνη κοινωνικών δραστηριοτήτων των A.W.O.G. και πολύτιμου υποστηρικτή του έργου μας, κα Βλαγοπούλου Άννα και την Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί, κα Γερουλάνου Ζωή. Επίσης, η κα Μπάνου Ελένη, Διευθύντρια Εφορίας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, που δεν κατάφερε να συνδεθεί, χαιρέτισε την εκδήλωση με σχετική επιστολή.

Χαιρετισμό απηύθυνε στο πλαίσιο της βιωματικής και ενδιαφέρουσας ομιλίας της και η κα Ασιδέρη Δήμητρα, πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα και επί χρόνια διατελέσασα Διευθύντρια και Υπεύθυνη του Μουσείου Αφής.

Ακολούθως,  η Αντιπρόεδρος και Υπεύθυνη Πολιτιστικών Δράσεων, κα Ρουκουτάκη Γωγώ, απήγγειλε με επιτυχία ένα ενδιαφέρον και επίκαιρο ποίημα του Αντιπροέδρου και Υπεύθυνου Βιβλιοθηκών, κου Ζάκκα Φώτη, με τίτλο: «Μουσεία και στον Φάρο».

Σειρά είχε η παρουσίαση του έργου του Μουσείου Αφής με τίτλο: «40 χρόνια Μουσείο Αφής», από την κα Γκίκα Καλλιόπη, Οδηγό Έργων Τέχνης για ανθρώπους με απώλεια Όρασης. Στο πλαίσιο μάλιστα της αναφοράς στα εκθέματα του Μουσείου, έγινε ιδιαίτερη μνεία και παρουσίασή του των μοναδικών γλυπτών του Πέτρου Ρουκουτάκη και αναγνώστηκε σύντομο βιογραφικό του προς τιμή της μνήμης του.

Κατόπιν, σημειώθηκε παρουσίαση με τίτλο «Μουσεία και ισότιμη συμμετοχή στην πολιτισμική ζωή για όλους: Πρακτικές και συνέργειες», από την Δόκτορα, Χαρά Κανάρη,  Μουσειοπαιδαγωγό, Εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης  Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με βιωματική παρουσίαση της κας Λάππα Μαριέττας, απόφοιτης του ΙΕΚ Τυφλών Ξεναγών και συνεργάτιδος του Μουσείου Αφής, με ιδιαίτερη αναφορά και στον αείμνηστο τυφλό ξεναγό και επίσης πρώην συνεργάτη του Μουσείου Αφής, Κώνστα Θεόδωρο και σύντομη αναφορά στη ζωή και το έργο του.

Ακολούθησε επίλογος του  Προέδρου, κου Μπασιά Εμμανουήλ,  με ευχαριστίες για την τιμή της παρουσίας όλων και υπογράμμιση της αναγκαιότητας δράσεων και συμπράξεων για διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων στον Πολιτισμό, καθώς και σε κάθε άλλο πεδίο της καθημερινότητας και κοινωνίας.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα, παρέστησαν επίσης ο κος Ζάκκας Φώτιος, Αντιπρόεδρος, η κα Τασία Στρατηγάκου, Ταμίας και τα μέλη, κος Κορομηλάς Χρήστος, κος Λέκκας Χρήστος και η κα Τζεβελέκου Μαρία, ενώ εκ μέρους της Διεύθυνσης, ο κος Καρκούλιας Γεώργιος Γενικός Διευθυντής και η κα Μήλα Γεωργία Διευθύντρια Κοινωνικής Μέριμνας & Ανάπτυξης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος ευχαριστεί επίσης για την παρουσία τους:

Τον κο Θανάση Παπαϊωάννου, Πρόεδρο της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Φορέα, την κα Γεωργακά Βασιλική, εκπρόσωπο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και μέλος του Φορέα, τον κο Κώστα Παπαβασιλόπουλο, Γενικό Γραμματέα Πανελλήνιας Ένωσης Τυφλών, καθώς και τον κο Ψαλιδόπουλο Θεόδωρο, επικεφαλής της Προοδευτικής Ενότητας Καλλιθέας, μαζί με τους εκπροσώπους κα Αυγερινού Ελένη και Παπαθανασόπουλο Θεόδωρο, καθώς και όλους τους φίλους, ωφελούμενους, μέλη και υποστηρικτές του που παρακολούθησαν την εκδήλωση μέσω ΖΟΟΜ.

Επίσης ευχαριστεί θερμά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την τιμή της σταθερής στήριξης του Προγράμματος και γενικότερα του Οράματος για μια κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους και απόλυτα προσβάσιμη, δίχως εμπόδια και στεγανά.

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *