Φωτογραφία 1 που γράφει ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ "MANTO BLIND ESCORT APPS"

Διαδικτυακη Εκδηλωση Φ.Τ.Ε. “ΜΑΝΤΩ Blind”

Το απόγευμα της Δευτέρας, 18 Οκτωβρίου 2021, ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος πραγματοποίησε διαδικτυακή εκδήλωση, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού, προς ανάδειξη του μείζονος ζητήματος της προσβασιμότητας και ασφαλούς και ανεξάρτητης μετακίνησης των ατόμων με προβλήματα όρασης.    

Βασικό άξονα της εκδήλωσης απετέλεσε η παρουσίαση του Έργου «Καινοτόμες Εφαρμογές Ψηφιακού Συνοδού Αυτόνομης Πλοήγησης για μη Βλέποντες» ΜΑΝΤΩ Blind, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014-2020. Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος και το Μουσείο Αφής συμμετείχαν καταλυτικά στην υλοποίηση του έργου, που είχε ως στόχο την ανάπτυξη, πιλοτική εφαρμογή και επικύρωση 2 καινοτόμων εφαρμογών πλοήγησης, για την προαγωγή της ισότιμης προσβασιμότητάς τους σε πολιτιστικές-εκπαιδευτικές και άλλες δομές & αντίστοιχα της ανεξάρτητης και αυτόνομης μετακίνησης και διαβίωσής τους εν γένει.  

Η βραδιά ξεκίνησε με χαιρετισμούς που απηύθυναν ο κος Μπασιάς Εμμανουήλ, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα και οι επίσημοι καλεσμένοι. Λόγος γίνεται για:  

Τον κο Παναγόπουλο Θανάση, εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κου Χριστόπουλου Λεωνίδα, τον κο Καλαμπαλίκη Γιώργο, Αντιδήμαρχο Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Καλλιθέας, τον κο Ασκούνη Κώστα, Πρώην Δήμαρχο και Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Καλλιθέας, την κα Σακελλαρίδου Παναγιώτα, Αντιπρόεδρο του ΚΕΑΤ, την κα Τσαβαλιά Βιβή, Γενική Γραμματέα Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, την κα Γερουλάνου Ζωή, Πρόεδρο του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος.  

Επίσης, την εκδήλωση τίμησε με επιστολή της η Υφυπουργός Παιδείας, κα Ζέτα Μακρή και με χαιρετισμό και ευχές που απέστειλαν: ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, κος Αυγενάκης Λευτέρης, ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα, κος Μπαλάφας Ιωάννης, η Πρόεδρος  του ΚΕΑΤ, κα Χαμονικολάου Σοφία-Λευκή και ο Αντιπρόεδρος και Υπεύθυνος Βιβλιοθηκών του Φορέα, κος Ζάκκας Φώτης.  

Ακολούθησε σύντομη αναφορά στη μεγάλη απώλεια της σπουδαίας αρχαιολόγου Έβης Τουλούπα, η δράση της οποίας έχει άρρηκτα συνδεθεί με τις προσπάθειες του Φ.Τ.Ε. μέσω του Μουσείου Αφής να εξασφαλίσει την απόλυτη πρόσβαση των ατόμων με προβλήματα όρασης στον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ως επιμελήτρια της συλλογής του.  

Κατόπιν, σημειώθηκε η επίσημη παρουσίαση του προαναφερθέντος Προγράμματος, τα προϊόντα  του οποίου είναι υπό αξιολόγηση προς συνεχή ανατροφοδότηση από τους τυφλούς χρήστες για τις απαραίτητες αναπροσαρμογές ως απόλυτα χρηστικά εργαλεία.  

Η παρουσίαση είχε 3 ενότητες:  

  • Ομιλία με τίτλο: «Πρωτοποριακή αυτόνομη πλοήγηση στην πόλη με smartphone για μη βλέποντες (Αν. Καθ. Μηλιώνης Α., Φίλιος Κ., Πανεπιστήμιο Πειραιώς)  
  • Ομιλία με τίτλο: «Αυτόνομη πλοήγηση και ξενάγηση στο Μουσείο Αφής με smartphone για μη βλέποντες (Τσιγκρής Α., Αν. Καθ. Μηλιώνης Α., Πανεπιστήμιο Πειραιώς)  
  • Ομιλία με τίτλο: «Τεχνητή νοημοσύνη για ανθρώπους με προβλήματα όρασης: Το υποσύστημα οπτικής πληροφόρησης του έργου ΜΑΝΤΟ» (Φραγκούλης Ν., Ίριδα Labs)  

Ακολούθησε παρουσίαση της εφαρμογής αυτόνομης πλοήγησης εσωτερικών χώρων στο Μουσείο Αφής και της συμβολής του στο έργο ΜΑΝΤΩ Blind από την κα Γκίκα Καλλιόπη, Οδηγό έργων Τέχνης για επισκέπτες με προβλήματα Όρασης, ενώ ο κορμός της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με την ομιλία της κας Γερουλάνου Ζωής, Πρόεδρου του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος, η οποία παρουσίασε το σπουδαίο έργο του συλλόγου και υπογράμμισε τη μείζονα κοινωνική αναγκαιότητα διασφάλισης όρων ασφαλούς και αυτόνομης μετακίνησης για τα άτομα με προβλήματα όρασης.  

Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων και ομιλιών, τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με τις εφαρμογές, απηύθυνε χαιρετισμό και η Αντιπρόεδρος και Υπεύθυνη Πολιτιστικών Δράσεων του Φορέα κα Ρουκουτάκη Γωγώ, που επεσήμανε τη σπουδαιότητα ανάπτυξης τεχνολογικών εφαρμογών και γενικά καλών πρακτικών προς όφελος των ατόμων με προβλήματα όρασης, τονίζοντας την αδιάκοπη μέριμνα του Φ.Τ.Ε. προς αυτή την κατεύθυνση.  

Ακολούθησε επίλογος του  Προέδρου, κου Μπασιά Εμμανουήλ,  με ευχαριστίες για την τιμή της παρουσίας όλων και υπογράμμιση της αναγκαιότητας δράσεων και συμπράξεων για διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων σε κάθε πεδίο της καθημερινότητας και της κοινωνίας.  

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα, παρέστησαν επίσης τα μέλη, κος Κορομηλάς Χρήστος και κος Λέκκας Χρήστος ενώ εκ μέρους της Διεύθυνσης η κα Μήλα Γεωργία Διευθύντρια Κοινωνικής Μέριμνας & Ανάπτυξης.  

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος ευχαριστεί επίσης για την παρουσία τους:  

Τον κο Θανάση Παπαϊωάννου, Πρόεδρο της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Φορέα και την κα Ασιδέρη Δήμητρα, επί σειρά ετών Διευθύντρια και Πρόεδρο του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, καθώς και όλους τους φίλους, ωφελούμενους, μέλη και υποστηρικτές του που παρακολούθησαν την εκδήλωση μέσω ΖΟΟΜ.  

Ακολουθεί σύνδεσμος της εκδήλωσης στο youtube:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *