Μια πρωτη επαφη με συσκευη Android

Έχοντας στα χέρια μας ένα κινητό με λειτουργικό Android και κατά προτίμηση Android One, θα πρέπει να ξέρουμε πως υπάρχουν δυο πλήκτρα στη δεξιά πλευρά. Το μεγαλύτερο είναι το κουμπί της έντασης. Το μικρότερο είναι το κουμπί ενεργοποίησης/απενεργοποίησης.

Ενεργοποιηση / Απενεργοποιηση συσκευης:

Για να ενεργοποιήσουμε τη συσκευή μας, πατάμε παρατεταμένα το δεύτερο, μικρότερο κουμπί, που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της συσκευής μας.

Κατά τη διαδικασία της απενεργοποίησης ακούμε: «Επιλογές τηλεφώνου», «Απενεργοποίηση τηλεφώνου κουμπί» και «Επανεκκίνηση κουμπί». Επιλέγουμε αγγίζοντας τη λειτουργία που θέλουμε και πατάμε δύο φορές.

Πανω μερος της οθονης:

Υπάρχει μια γραμμή ειδοποιήσεων, η οποία μας ενημερώνει για την ώρα, την μπαταρία, την ένταση σήματος Wi-Fi και για ειδοποιήσεις που τυχόν έχουμε.

Κατω μερος της συσκευης:

Υπάρχουν δύο σειρές.

Η μια σειρά πλήκτρων που βρίσκεται στο κάτω-κάτω μέρος της οθόνης περιλαμβάνει τρία πλήκτρα αφής. Από τα αριστερά προς τα δεξιά είναι: «Πίσω κουμπί», «Αρχική οθόνη κουμπί», «Επισκόπηση κουμπί».

Για να ενεργοποιήσουμε ένα κουμπί, αφού το έχουμε επιλέξει αγγίζοντάς το, πατάμε δύο φορές σε οποιοδήποτε σημείο της οθόνης.

Σημείωση: Όταν ακούμε «Κουμπί», σημαίνει πως με διπλό πάτημα μπορούμε να το ενεργοποιήσουμε.

Πίσω κουμπί: Γυρνάμε ένα βήμα πίσω από εκεί που είμαστε.

Κουμπί αρχικής οθόνης: Επιστρέφουμε στην αρχική οθόνη, από όπου και να είμαστε. Στην αρχική οθόνη έχουμε τα εικονίδια των εφαρμογών που χρησιμοποιούμε συχνότερα.

Κουμπί επισκόπησης: Μας εμφανίζει τις ανοιχτές εφαρμογές, τις οποίες μπορούμε να κλείσουμε επιλέγοντας «Διαγραφή».

Ακριβώς επάνω από αυτά τα τρία πλήκτρα βρίσκεται μια άλλη σειρά, η γραμμή Γρήγορης πρόσβασης, η οποία είναι σταθερή, καθώς εμφανίζεται σε όποια σελίδα και να είμαστε. Εδώ, για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να βάλουμε τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε συχνότερα, όπως: Demy Assistant, τηλέφωνο, επαφές, μηνύματα κλπ.

Πλοηγηση στην οθονη

Αγγίζουμε ελαφρά την οθόνη και μετακινούμε το δάχτυλό μας χωρίς να το σηκώνουμε, σαν να γλιστράει επάνω στην οθόνη, είτε από πάνω προς τα κάτω πιάνοντας κατά προτίμηση την αριστερή ή δεξιά πλευρά του τηλεφώνου, είτε από αριστερά προς τα δεξιά. Ακούγοντας την εφαρμογή που θέλουμε, σηκώνουμε αμέσως το δάχτυλό μας και έτσι την επιλέγουμε. Στη συνέχεια πατάμε οπουδήποτε στην οθόνη δύο φορές και ανοίγουμε την εφαρμογή.

Τιναγμα

Είναι ένας άλλος τρόπος πλοήγησης στην οθόνη μας. Με το δάχτυλό μας κινούμαστε επάνω στην οθόνη, τινάζοντάς το σαν να θέλουμε να βγάλουμε κάποιο σκουπιδάκι. Κάθε τίναγμα από τα αριστερά προς τα δεξιά, μας διαβάζει το επόμενο εικονίδιο από εκεί που είμαστε. Το αντίθετο τίναγμα, δηλαδή από τα δεξιά προς τα αριστερά, μας διαβάζει το προηγούμενο εικονίδιο από το σημείο που βρισκόμαστε. Με διπλό πάτημα ανοίγουμε την εφαρμογή. 

ανοιγμα και κλεισιμο οθονης

Πατάμε στιγμιαία το κουμπί ενεργοποίησης, το μικρότερο κουμπί που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του κινητού μας, για να ανοίξουμε ή να κλείσουμε την οθόνη μας. Κλείνουμε την οθόνη για εξοικονόμηση ενέργειας. Προσοχή, άλλο η απενεργοποίηση  και άλλο το σβήσιμο της οθόνης.

Κουμπι εντασης

Πατώντας διακεκομμένα το πάνω ή κάτω άκρο του πλήκτρου κατά τη διάρκεια που ακούμε κάτι, όπως για παράδειγμα τον ομιλητή ή μουσική, αυξάνουμε ή μειώνουμε αντίστοιχα την ένταση αυτού που ακούμε.

Ένταση ήχου κλήσης. Πατάμε διακεκομμένα το πάνω ή κάτω άκρο του πλήκτρου έντασης, όταν δεν ακούγονται άλλοι ήχοι.

ωρα

Πατώντας το κουμπί της ενεργοποίησης όταν η οθόνη μας είναι κλειστή, ακούμε την ώρα.

Τα παραπάνω προέρχονται από τη σειρά σχετικών διαδικτυακών μαθημάτων για κινητά Android που διεξήχθησαν με την υποστήριξη του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος κατά τη διάρκεια της περιόδου 2020-2021 και αφορούν συσκευές κατάλληλα ρυθμισμένες και με συγκεκριμένες εφαρμογές.