Ιστορικο

1946: Η αρχή ενός οράματος.

Σε μια εποχή που οι τυφλοί της χώρας ζούσαν ένα σκληρό κοινωνικό αποκλεισμό και δεν υπήρχαν προγράμματα κοινωνικής μέριμνας, υπήρξαν συμπολίτες μας με αυξημένη κοινωνική ευαισθησία, πρωτοποριακές ιδέες και πρωτοβουλίες που διέθεσαν χρήματα και χρόνια από την ζωή τους για να ιδρύσουν τον ΦΑΡΟ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Με την ίδρυσή του, θεμελιώθηκε μια πρωτοπόρα και καινοτόμα συνθήκη, που εξακολουθεί μέχρι σήμερα, μέσα από την εφαρμογή των μοναδικών προγραμμάτων του και των καινοτόμων δράσεων που αδιάκοπα αναπτύσσονται προς όφελος του πληθυσμού αυτού.

Εκείνη την χρονιά, το Ιδρυτικό μέλος Μιχάλης Τσαμαδός, δωρίζει όλη την έκταση που βρίσκονται σήμερα οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του Φ.Τ.Ε.

Το 1951 κτίζεται διώροφο κτίριο με δωρεά  Γεωργίου και Ευγενίας Εμπειρίκου, όπου στεγάστηκαν κατ΄ αρχήν όλες οι υπηρεσίες του Φορέα και το Εργαστήριο Βουρτσών-Σκουπών του Φάρου Τυφλών, ιδιαίτερα δε η πρωτοπόρος Σχολή Τηλεφωνητών, η οποία ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1955. Από το 1984 στο κτίριο αυτό στεγάζεται το Μουσείο Αφής και από το 1990 και  το Εργαστήριο Κεραμικής και Γλυπτικής.

Το 1954, η επί πολλά χρόνια Πρόεδρος του Δ.Σ. Λαυρία Πρωτοπαπαδάκη, συμβάλλει τα μέγιστα στην επαγγελματική αποκατάσταση των τυφλών, καταφέρνοντας να ψηφιστεί Βασιλικό διάταγμα και ο Νόμος 2765/54, προκειμένου να στηριχθεί η διάθεση των προϊόντων των Εργαστηρίων Βουρτσών-Σκουπών για την απευθείας ανάθεσή τους στις Ένοπλες Δυνάμεις, στους Δήμους και στους Δημόσιους Οργανισμούς.

Το 1955 ο Θεόδωρος Πετρακόπουλος δωρίζει το κτίριο, που κατ΄ αρχήν χρησιμοποιήθηκε ως Οικοτροφείο και από το 1984 στεγάζει την Μονάδα Κατεργασίας Μετάλλων.

To 1955 ήταν και η χρονιά ίδρυσης της Πρωτοπόρας Σχολής Τυφλών Τηλεφωνητών, η οποία στεγάστηκε στο κτίριο επί της οδού Δοϊράνης.

Το 1975 κτίστηκε ο πρώτος όροφος του κεντρικού κτιρίου του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος επί της οδού Αθηνάς 17, από την Οργάνωση American Friends of the Blind in Greece, με κεφάλαια που προήλθαν από την πώληση της Αγροτικής και Τεχνικής Σχολής Σεπολίων «Γεώργιος Πόδας» το 1973 και Δωρεές ΕλληνοΑμερικανών Φίλων. Η Οργάνωση American Friends of the Blind in Creece, ιδρύθηκε το 1945 στην Πολιτεία New Hamphsire, των ΗΠΑ με σκοπό την στήριξη της εκπαίδευσης και της επανένταξης των τυφλών της Ελλάδος. Για τον σκοπό αυτό ίδρυσε το 1949 την Αγροτική και Τεχνική Σχολή «Γεώργιος Πόδας», στα  Σεπόλια, για τους τυφλούς της Ελλάδος με δωρεές των Γεωργίου Πόδα, Ανδρέα Γιάρβη, Λ. Θωμόπουλου και άλλων.

Το 1976 το Εργαστήριο Βουρτσών Σκουπών και οι διοικητικές υπηρεσίες μεταφέρονται στο νεόκτιστο κεντρικό κτίριο, δωρεά της Οργάνωσης American Friends. 

Το 1978 με δωρεά της Γενικής Γραμματέως του Δ.Σ. Λίνας Ρέστη κτίζεται ο δεύτερος όροφος. 

Το 1984 ιδρύεται το ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΦΗΣ από την τότε Πρόεδρο του Δ.Σ., Λαυρεντία Πρωτοπαπαδάκη και τον Διευθυντή, Μανώλη Κεφάκη.

Το 1990 προκύπτει το κληροδότημα Φάνης Μαυρουδή-Θεοδωροπούλου, επί πολλά χρόνια μέλος του Δ.Σ., που από τότε στηρίζει ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του Φορέα μας.

Το 1997 ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος πιστοποιείται σαν Εξειδικευμένο Κέντρο επαγγελματικής Κατάρτισης και στα πλαίσια του προγράμματός του πραγματοποιούνται προγράμματα κατάρτισης για Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, για ειδικότητες απαραίτητες για τα Εργαστήριά του κ.α.

Τον Μάρτιο του 2004, με την πολύτιμη στήριξη της Οργάνωσης American Friends of the Blind και του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας επαναλειτουργεί το Μουσείο Αφής μετά από τον καταστροφικό σεισμό του 1999. Με την πολύτιμη στήριξη του κου Ταξιάρχη Βαρελά και δωρεά της ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, γίνεται πραγματικότητα η προσβασιμότητα του Μουσείου Αφής από άτομα με κινητικά προβλήματα, με τον ανελκυστήρα σκάλας της εταιρείας Draculis.

Την επαναλειτουργία του Μουσείου Αφής εγκαινίασε ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας κος Κωστής Στεφανόπουλος.

Τον Σεπτέμβριο του 2004 ξεκινά και το Τμήμα Συναρμολόγησης με την πολύτιμη στήριξη της εταιρείας Siemens.

Το 2005 χάρις σε σπουδαία συνδρομή του George Vergottis Memorial Fund Stiftung δημιουργείται το Κέντρο Επιμόρφωσης και Επανένταξης ατόμων με προβλήματα όρασης∙ επίσης εξασφαλίζονται 2 διαμερίσματα Φιλοξενίας τυφλών ατόμων από την επαρχία με οικονομικές δυσκολίες, προκειμένου να μπορούν να παρακολουθούν όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Φορέα όπως και άλλα επιμορφωτικά προγράμματα.

 Το 2006 σημειώνεται δωρεά τελειοτάτου τύπου εκτυπωτή  BRAILLO SW 440 2006 από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»  για την εκτύπωση βιβλίων και περιοδικών στη γραφή Braille και δωρεά ηχητικού συστήματος για το στούντιο ηχογράφησης.

 Το 2007 ξεκινά χάρις στην στήριξη από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»  η ψηφιοποίηση του υλικού που υπάρχει στην Δανειστική Βιβλιοθήκη Ομιλούντων Βιβλίων προκειμένου να ξεκινήσει η ανάγνωση βιβλίων με την καινούργια τεχνολογία. Στο πλαίσιο δε προγραμμάτων εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών Στοιχείων σε κτίρια που στεγάζουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, το Ίδρυμα χρηματοδοτεί σχετική εγκατάσταση στο κεντρικό κτίριο του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος.

Το 2009 εγκαινιάζεται συνεργασία με την Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε και με το ΚΕΚ ΑμεΑ Αθηνών για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης για άνεργους τυφλούς, στην ειδικότητα «Κεραμική-Γλυπτική» και ««Διοικητικών και Οικονομικών Στελεχών Επιχειρήσεων» με έμφαση στους Η/Υ, που εξακολουθεί έως σήμερα.

Το 2010 δημιουργείται το νέο Παραγωγικό Εργαστήριο για Λευκά Είδη, Μαξιλάρια κ.λ.π.

Το 2012 ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος αποκτά κατόπιν αιτήσεως και κατάθεσης σχετικού φακέλου την διαχειριστική επάρκεια για την περίοδο 2007-2013 τύπου Β και Γ.

Το 2013 ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος εγγράφεται στο μητρώο άτυπης μάθησης της Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας.

Την περίοδο 2013-2015 υλοποιεί μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας χάριν στην πολύτιμη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το εξειδικευμένο Πρόγραμμα «Συνοδευτικές και Συμβουλευτικές Υποστηρικτικές Υπηρεσίες».

Το 2014, με πολύτιμη δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ, εξασφαλίζεται η αγορά έκκεντρης μηχανικής πρέσας, πολύτιμου εργαλείου για την παραγωγική διαδικασία της Μονάδας Κατεργασίας Μετάλλων.

Το 2015 υλοποιείται μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας, χάρις στην πολύτιμη χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, το εξειδικευμένο «Πρόγραμμα Παροχής Κοινωνικής Μέριμνας προς Ευάλωτες Ομάδες Τυφλών». 

Το 2016, χάρις στην πολύτιμη χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ, ανακαινίζονται μετά από δεκαετίες λειτουργίας τα τρία Studios Ηχογράφησης Ομιλούντων βιβλίων του Φορέα (υπό μορφήν ηχητικής μόνωσης αυτών), διασφαλίζοντας έτσι την ποιότητα της παραγωγής, αλλά και του περιβάλλοντος εργασίας των αναγνωστών, καθώς και σημειώνεται σημαντική νέα παραγωγή βιβλίων.

Το 2016, χάρις σε πολύτιμες χορηγίες της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Πολιτισμού και των American Friends for the Blind in Greece, αποκαθίστανται σοβαρές κτιριακές ζημιές στο Μουσείο Αφής και εξασφαλίζεται  η επαναλειτουργία μετά από πολύμηνη παύση εργασιών.

Την περίοδο 2016-2017 εγκαινιάζεται το πρωτοποριακό «Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και προώθησης στην απασχόληση για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης» χάρις στην πολύτιμη στήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Το 2017 εγκαινιάζεται η συνεργασία του Μουσείου Αφής με το Ε.Ι.Μ., με την  υλοποίηση του Προγράμματος “A Touch of History!”, με συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μέσω του Cultural Heritage without Borders Bosnia & Herzegovina/Balkan Museum Network, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας προώθησης της προσβασιμότητας, της μεταγραφής των  εντύπων τους και των επεξηγηματικών επιγραφών των εκθεμάτων τους των μουσείων της χώρας στη γραφή τυφλών Braille. 

Το 2017, εγκαινιάστηκε και η λειτουργία του Φορέα ως Κέντρο Πιστοποιημένης γνώσης Η/Υ για άτομα με προβλήματα όρασης.

Το 2017 υπογράφεται η πρωτοποριακή συνεργασία του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος  με την ΕΥΔΑΠ, για την έκδοση προσβάσιμων λογαριασμών για μη βλέποντες καταναλωτές σε όλες τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης. 

To 2018, εγκαινιάζεται το Πρόγραμμα «Erasmus Plus-ΑMUSING 1», διετούς διάρκειας, με την συμμετοχή 4 κρατών και την εκπροσώπηση της χώρας μας από το Μουσείο Αφής, σχετικά με τον ρόλο των Μουσείων στην εκπαιδευτική συμπερίληψη.

Το 2018 o Φάρος Τυφλών της Ελλάδος, σε σύμπραξη με το Κέντρο Ερευνών Πανεπιστημίου Πειραιώς και τα Συστήματα Υπολογιστικής Όρασης IRIDA Labs Α.Ε, εγκαινιάζουν το έργο «Καινοτομικές Εφαρμογές Ψηφιακού Συνοδού Αυτόνομης Πλοήγησης για μη Βλέποντες», στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το 2018-2019, υλοποιείται από την Κοινωνική Υπηρεσία του Φορέα, με την πολύτιμη στήριξη του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος, το Πρόγραμμα «Πρόληψης-Προαγωγής της Υγείας & Ενεργού γήρανσης τυφλών ατόμων».

Tο Σεπτέμβριο του 2019, ο Φορέας ξεκίνησε την συνεργασία του ως Φορέας σύμπραξης στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ2 «Adapting Museums for educational Inclusive Goals», με την συνδρομή του Μουσείου Αφής στην προσπάθεια για εκπαιδευτική, πολιτιστική και κοινωνική ενσωμάτωση των μαθητών.

Το 2019, ο Φορέας υλοποιεί το Πρόγραμμα «Δράσεις Πολιτιστικής και Καλλιτεχνικής Συμπερίληψης τυφλών ατόμων και ατόμων με προβλήματα όρασης για την καταπολέμηση των διακρίσεων: Ανάδειξη και επικοινωνία δράσεων πολιτισμού, δημιουργία ευκαιριών ισότιμης συμμετοχής και συνύπαρξης» με την οικονομική υποστήριξη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Το 2020, ο Φορέας υλοποιεί την δράση «Πολιτιστικές δράσεις και προγράμματα προώθησης της καθολικής προσβασιμότητας τυφλών και ατόμων με προβλήματα όρασης στον πολιτισμό» με την οικονομική υποστήριξη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το 2021, ο Φορέας υλοποιεί τη δράση «Πολιτιστικές δράσεις και προγράμματα προώθησης της καθολικής προσβασιμότητας τυφλών και ατόμων με προβλήματα όρασης στον πολιτισμό» με την οικονομική υποστήριξη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Το 2021 υλοποιείται και το έργο «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Αφής» με την οικονομική υποστήριξη Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Το 2021 ολοκληρώνεται το έργο Δημιουργία Ψηφιακής Πλατφόρμας Ομιλούντων Βιβλίων του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.