Τμηματα Εκμαθησης

Ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος παρέχει στους ωφελούμενούς του ευκαιρίες για δημιουργική απασχόληση, κοινωνικοποίηση και ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Κεραμικη & Γλυπτικη

Το Εργαστήρι Κεραμικής και Γλυπτικής «Πέτρος Ρουκουτάκης» δημιουργήθηκε το 1991, από τον καταξιωμένο διεθνώς τυφλό γλύπτη και μοναδικό στην Ελλάδα, Πέτρο Ρουκουτάκη, εξ ου και η ονομασία του. Πρόκειται για ένα μοναδικό τμήμα  που δίνει την δυνατότητα σε άτομα με προβλήματα όρασης (και δη νεοτυφλωθέντα), αλλά και σε άτομα με προβλήματα όρασης με πρόσθετες αναπηρίες (κινητικές-νοητικές), να αναπτύσσουν την Αφή τους και τις ικανότητές τους. 

Η Κεραμική, καθώς και η Γλυπτική είναι οι μόνες από τις εικαστικές τέχνες, που δίνουν στον μη βλέποντα τη δυνατότητα πρωτίστως της πολύτιμης ανάπτυξης της δεξιότητας του πιο ευαίσθητου γι΄ αυτόν εργαλείου, που είναι το χέρι του, ειδικά στην κατηγορία των νεοτυφλωθέντων, νέων και παιδιών με πρόσθετες δυσκολίες. Παράλληλα, αποτελεί μοναδική ευκαιρία γνωστικής εμπειρίας, δημιουργικής έκφρασης και ανάπτυξη της φαντασίας για την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του, ενώ μέσα από την εμπλοκή τους σε μια ενδιαφέρουσα ομαδική διαδικασία, συμβάλλει τα μέγιστα στην κοινωνική δικτύωση. 

Οι εξαιρετικές δημιουργίες των συμμετεχόντων -χρηστικής και αισθητικής αξίας- εκτίθενται προς πώληση στον μικρό πωλητήριο του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΦΗΣ, σε περιοδικές εκθέσεις και σε εορταγορές του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, καθώς και σε εκθέσεις που διοργανώνουν άλλοι φορείς.

Σημαντική ήταν η συνεργασία με το ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ στην έκθεση Προκολομβιανής Τέχνης της συλλογής Γόντικα όπως και η συνεργασία και συμμετοχή στην έκθεση «Αποτυπώματα» του Μουσείου Βορρέ και του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους – Σ.Κ.Ε.Π., με θέμα το «Νερό» το 2009 και η «Φύση» το 2010. Η σύμπραξη παιδιών και νέων και ατόμων με προβλήματα όρασης ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Το εργαστήριο είναι εξοπλισμένο με τροχούς, ζυμωτήριο, πρέσα και δύο φούρνους.

Θεατρικο Εργαστήρι

Αυτό το μοναδικό και πρωτοποριακό στο είδος του τμήμα, αφενός προάγει  την ισότιμη πρόσβαση τυφλών και μερικώς βλεπόντων την θεατρική τέχνη και τον πολιτισμό εν γένει και αφετέρου αποτελεί πεδίο ψυχαγωγίας, δημιουργικής απασχόλησης, ενίσχυσης της προσωπικής έκφρασης και φυσικά κοινωνικής δικτύωσης μη βλεπόντων ατόμων.

Από το 2007, οπότε και ξεκίνησε την λειτουργία του, το τμήμα έχει πολλές και σπουδαίες παραστάσεις στο ενεργητικό του, με τους ερασιτέχνες ηθοποιούς να παρουσιάζουν με επιτυχία αποσπάσματα από κλασικά έργα όπως «Ο Φιλάργυρος» και «Γιατρός με το στανιό» του Μολιέρου,  «Φιλουμένα Μαρτουράνο» του Εντουάρτο ντε Φίλιππο, ο μονόλογος «Γύρισα σπίτι» του Ντάριο Φο, «Τρόμος  και Αθλιότητα του Γ’ Ράιχ» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, τη «Φαύστα ή η Απολεσθείς κόρη» του Μποστ και άλλα πολλά.

Πρόβες και μαθήματα γίνονται σε σχετική αίθουσα του φορέα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε εβδομαδιαία βάση, με σκοπό την διοργάνωση δύο παραστάσεων ετησίως είτε εντός του Φάρου, είτε στο πλαίσιο συμμετοχής σε πολιτιστικές-καλλιτεχνικές διοργανώσεις. 

– 

Μαθηματα Braille

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος, Αναγνωρισμένος Φορέας εκμάθησης της Γραφής Braille υλοποιεί εκπαιδευτικά σεμινάρια εκμάθησης της γραφής Braille, το οποίο απευθύνεται:

α) Σε άτομα με προβλήματα όρασης, που θέλουν να μάθουν την γραφή Braille και τους προσφέρεται εντελώς Δωρεάν

β) Στον ευρύτερο πληθυσμό (συνήθως εκπαιδευτικούς), που επιθυμούν να πιστοποιήσουν τη γνώση τους στη γραφή Braille. Σε αυτή την περίπτωση τα σεμινάρια καλύπτουν 50 ώρες μαθημάτων σε πρωινά ή απογευματινά τμήματα διάρκειας περίπου 3 μηνών, ενώ το κόστος ανέρχεται στα 260 ευρώ.

Με το τέλος των μαθημάτων και την έκδοση βεβαίωσης παρακολούθησης και γνώσης, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εξετάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), ώστε να λάβουν τη σχετική πιστοποίηση, η οποία αναγνωρίζεται από τον δημόσιο τομέα.

Πληροφορίες: Δ. Παπασταματίου – Ελ. Κορδώνη

Τηλέφωνο: 210 9415222

Fax: 210 9415271

E-mail: info@fte.org.gr

Ηλεκτρονικοι Υπολογιστες

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος, πρωτοπόρος στον τομέα αυτό, από το 1990, συνεχώς επενδύει στους Η/Υ λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας, με στόχο να δώσει την δυνατότητα στα άτομα με προβλήματα όρασης  να εκπαιδευτούν σχετικά προς βελτίωση της καθημερινότητάς τους και πρόσβαση σε κάθε πηγή πληροφόρησης, ενίσχυση των δεξιοτήτων τους και διεκδίκηση θέσης στην αγορά εργασίας.

Ο Φορέας διαθέτει 3 αίθουσες υλοποίησης των μαθημάτων, ανακαινισμένες και πλήρως εξοπλισμένες και τα τμήματα διαμορφώνονται ανάλογα με το επίπεδο της προϋπάρχουσας γνώσης.

Στο πλαίσιο μάλιστα της ανάγκης εξασφάλισης ίσων ευκαιριών κατάρτισης και πιστοποίησης στις Νέες Τεχνολογίες, ο Φορέας μας πιστοποιήθηκε ως Κέντρο Πιστοποίησης γνώσης & Εξεταστικό Κέντρο Η/Υ για άτομα τυφλά ή με προβλήματα όρασης φυσικά νεοτυφλωθέντες.

– 

ξενες γλωσσες

Ο Φορέας στο πλαίσιο λειτουργίας του ως πεδίο άτυπης μάθησης, λειτουργεί και τμήματα ξένων γλωσσών για άτομα με προβλήματα όρασης, προς εξασφάλιση σχετικής γνώσης και ως εργαλείο επικοινωνίας, αλλά και ως επιπλέον προσόν για την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

– 

Κομποδετικη & Πλεκτο

Τμημα Πλεκτου

Το Εργαστήρι Πλεκτού δημιουργήθηκε το 2010 και προσφέρεται άψογα για δημιουργική απασχόληση, κοινωνική δικτύωση και ενίσχυση της λεπτής κινητικότητας των μη βλεπόντων συμμετεχόντων.

τμημα Μακραμε-Κομποδετικης

Το τμήμα αυτό δημιουργήθηκε το 2001 και δίνει την δυνατότητα στα άτομα με προβλήματα όρασης -μεγαλύτερης συνήθως ηλικίας- για απτική δημιουργική παραγωγή εργόχειρων, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα άψογο πεδίο κοινωνικής εμπλοκής και δικτύωσης.

Oι μοναδικές χειροποίητες δημιουργίες και των δύο τμημάτων διατίθενται στο πωλητήριο του Μουσείου Αφής, στο e-shop και σε εορταγορές του φορέα.

Παραδοσιακοι Χοροι

Η Ομάδα Παραδοσιακών Χορών του Φορέα αποτελεί τη μοναδική στο είδος της Xορευτική Oμάδα ατόμων με προβλήματα όρασης και νεοτυφλωθέντων στη χώρα και από τις λίγες που υπάρχουν παγκοσμίως. Αποτελεί σπουδαία κοιτίδα πολιτισμού, με τους τυφλούς συμμετέχοντες να γνωρίζουν και να εκπαιδεύονται σε τοπικούς χορούς από όλη την Ελλάδα και παράλληλα κοινωνικής αλληλεπίδρασης, ενίσχυσης της χωροταξικής αντίληψης και βελτίωσης της κινητικότητας. 

Από το 2013 έχει διαρκή δράση και απαρτίζεται από νέους, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας χορευτές με προβλήματα όρασης και διοργανώνει και συμμετέχει σε εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς-χορευτικούς συλλόγους βλεπόντων και ΑμεΑ, ως καινοτόμες και δημιουργικές συμπράξεις, που ευαισθητοποιούν συνάμα την ευρύτερη κοινότητα.

Ενδεικτικά αναφέρονται συνεργασίες με τη Λυρική Σκηνή, το Λύκειο Ελληνίδων, το Κολλέγιο Αθηνών, διάφορους Δήμους και διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους, με τις «Δρυάδες εν Πλω» στην Καρδίτσα κ.ο.κ.

latin χοροί

Πρόκειται για ένα σχετικά νεοσύστατο τμήμα άκρως δημιουργικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα, που προσφέρεται για την ενασχόληση των μη βλεπόντων με αυτό το είδος χορού και ως εκ τούτου για την ενίσχυση της κινητικότητας, της έκφρασης και της αλληλεπίδρασης και με βλέποντες χορευτές μέσω της συμμετοχής σε χορευτικές διοργανώσεις.

Οι συναντήσεις λαμβάνουν χώρα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται και προετοιμάζονται για παρουσιάσεις στο συγκεκριμένο είδος χορού, είτε στο πλαίσιο διοργανώσεων εντός του Φορέα, είτε συμμετοχής σε διαγωνισμούς.

Ήδη η ομάδα έχει εξασφαλίσει αρκετές διακρίσεις σε διαγωνισμούς χορού, όπως στο 8th Mediterranean Open Dance Cup, με τις ομάδες της Bachata και της Duo Latin να κατακτούν την 1η θέση, καθεμιά στην κατηγορία της.

– 

σκακι

Πρόκειται για ένα τμήμα που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια και προτιμάται σταδιακά από ολοένα και περισσότερα άτομα, δίνοντας την ευκαιρία εκπαίδευσης και εξάσκησης σε αυτό το αμιγώς πνευματικό παιχνίδι και φυσικά όξυνσης του νου και ενίσχυσης της δημιουργικής αλληλεπίδρασης.

–