Κεραμικη & Γλυπτικη

Το Εργαστήρι Κεραμικής και Γλυπτικής «Πέτρος Ρουκουτάκης» δημιουργήθηκε το 1991, από τον καταξιωμένο διεθνώς τυφλό γλύπτη και μοναδικό στην Ελλάδα, Πέτρο Ρουκουτάκη, εξ ου και η ονομασία του. Πρόκειται για ένα μοναδικό τμήμα  που δίνει την δυνατότητα σε άτομα με προβλήματα όρασης (και δη νεοτυφλωθέντα), αλλά και σε άτομα με προβλήματα όρασης με πρόσθετες αναπηρίες (κινητικές-νοητικές), να αναπτύσσουν την Αφή τους και τις ικανότητές τους. 

Η Κεραμική, καθώς και η Γλυπτική είναι οι μόνες από τις εικαστικές τέχνες, που δίνουν στον μη βλέποντα τη δυνατότητα πρωτίστως της πολύτιμης ανάπτυξης της δεξιότητας του πιο ευαίσθητου γι΄ αυτόν εργαλείου, που είναι το χέρι του, ειδικά στην κατηγορία των νεοτυφλωθέντων, νέων και παιδιών με πρόσθετες δυσκολίες. Παράλληλα, αποτελεί μοναδική ευκαιρία γνωστικής εμπειρίας, δημιουργικής έκφρασης και ανάπτυξη της φαντασίας για την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του, ενώ μέσα από την εμπλοκή τους σε μια ενδιαφέρουσα ομαδική διαδικασία, συμβάλλει τα μέγιστα στην κοινωνική δικτύωση. 

Οι εξαιρετικές δημιουργίες των συμμετεχόντων -χρηστικής και αισθητικής αξίας- εκτίθενται προς πώληση στον μικρό πωλητήριο του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΦΗΣ, σε περιοδικές εκθέσεις και σε εορταγορές του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, καθώς και σε εκθέσεις που διοργανώνουν άλλοι φορείς.

Σημαντική ήταν η συνεργασία με το ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ στην έκθεση Προκολομβιανής Τέχνης της συλλογής Γόντικα όπως και η συνεργασία και συμμετοχή στην έκθεση «Αποτυπώματα» του Μουσείου Βορρέ και του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους – Σ.Κ.Ε.Π., με θέμα το «Νερό» το 2009 και η «Φύση» το 2010. Η σύμπραξη παιδιών και νέων και ατόμων με προβλήματα όρασης ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Το εργαστήριο είναι εξοπλισμένο με τροχούς, ζυμωτήριο, πρέσα και δύο φούρνους.