Ειδικό Εκτυπωτικό Τμήμα Braille

Εκτυπωσεις στην γραφη Braille

To Εκτυπωτικό Τμήμα είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα τελειότατου τύπου όπως εκτυπωτές INDEX, BRAILLO και BRAILLO SW 440 (Δωρεά ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Σ. ΝΙΑΡΧΟΥ), THIEL (Δωρεά ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ) και IMPACTO (Δωρεά Ντορέττας Καραϊωσηφόγλου), Κοπτικό Μηχάνημα BOWE (Δωρεά Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.) και διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία για την παραγωγή κάθε είδους εντύπου.

Στο Εκτυπωτικό Τμήμα εκτυπώνονται βιβλία στη γραφή Braille Ξένης και Ελληνικής Λογοτεχνίας, Παιδικά, Εκπαιδευτικά όλων των βαθμίδων (εκτός του Οργανισμού Σχολικών Βιβλίων), Μουσικού, Εκκλησιαστικού, επιστημονικού περιεχομένου, Ξένων Γλωσσών, εγχειριδίων χρήσης αντικειμένων κ.ο.κ. Επίσης εκδίδονται 4 περιοδικά στη γραφή Braille: «Ανέμη» (παιδικό), «Υγεία», «Μεταξύ μας» και «Φάρος», τα οποία διανέμονται στον ελλαδικό χώρο και Κύπρο, ειδικές εκδόσεις (όπως ο «Θεατρικός Χειμώνας»), ενώ λειτουργεί και Υπηρεσία Μετεγγραφής Πανεπιστημιακών Συγγραμμάτων στη γραφή Braille, προς εξυπηρέτηση αναγκών τυφλών σπουδαστών και επιστημόνων.

Ιστορικη Βιβλιοθηκη Braille

Μέσω της Δανειστικής Βιβλιοθήκης Braille, της μοναδικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης BRAILLE στον Ελλαδικό χώρο, δανείζονται τα παραγόμενα βιβλία στους τυφλούς της χώρας, της Κύπρου και σε Έλληνες ομογενείς του εξωτερικού. Η Βιβλιοθήκη βρίσκεται στον 1ο όροφο του κτηρίου και καλύπτει χώρο 100 περίπου τμ., περιέχοντας παλαιά και σπάνια βιβλία στην γραφή Braille, καθώς και αντίγραφα από το σύνολο της εκτυπωτικής δραστηριότητας του Φορέα. Υπάρχουν επίσης συγγράμματα αρχαίων συγγραφέων, επιστημονικά, λογοτεχνικά, μουσικά, ξενόγλωσσα καθώς και τα προσωπικά βιβλία του διακεκριμένου τυφλού πιανίστα Γ.Θέμελη και του τυφλού δασκάλου Βυζαντινής Μουσικής Δ. Χρυσαφίδη.
Στον χώρο της βιβλιοθήκης υπάρχει επίσης έκθεση παλαιών γραφομηχανών Braille, καθώς και έκθεση ανάγλυφων χαρτών.

Η Βιβλιοθήκη είναι συνεχώς εμπλουτιζόμενη, με τους σωζόμενους μέχρι ώρας τίτλους να ανέρχονται στους 5.000. 

Επιγραφες και εντυπα Braille

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος, πιστοποιημένο κέντρο για την εκμάθηση της γραφής Braille, καθώς επίσης και για την μεταφορά «μετάφραση» ελληνικού και λατινικού αλφάβητου στον κώδικα Braille, μπορεί να ετοιμάσει και να σας διαθέσει πινακίδες με την γραφή των τυφλών για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σε αλουμίνιο και σε ανθεκτικό πλαστικό (PVC). Στο ειδικό εκτυπωτικό κέντρο του Φ.Τ.Ε μπορούν να τυπωθούν επιγραφές και έντυπα Μπράιγ για αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, αξιοθέατα, επιχειρήσεις, καταστήματα εστίασης κ.α.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΩΝ Σε BRAILLE

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος σας ενημερώνει ότι σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση υπ. αριθμ.: 91354 του Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι υπεύθυνοι των καταστημάτων μαζικής εστίασης και αναψυχής οφείλουν να εξασφαλίζουν την πληροφόρηση ατόμων με αναπηρία (Α.με.Α.) επί του τηρούμενου τιμοκαταλόγου.

Βάσει της ελληνικής Νομοθεσίας και συγκεκριμένα κατά το Ν.4488/2017, η Ελληνική γραφή Μπράιγ (Braille) αναγνωρίζεται ως ο τρόπος γραφής των τυφλών Ελλήνων πολιτών. Το κράτος υποχρεούται να λάβει μέτρα για την προώθησή της, καθώς και για την κάλυψη των αναγκών επικοινωνίας των ως άνω πολιτών. Πρέπει να υπάρχει η σχετική μέριμνα ώστε και οι τυφλοί πελάτες των καταστημάτων για λόγους ίσης μεταχείρισης να έχουν τους καταλόγους τους στην κατά νόμο αναγνωρισμένη γραφή τους και να έχουν ισότιμη πληροφόρηση, όπως και οι βλέποντες.

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος μέσω του Επαγγελματικού Εκτυπωτικού Τμήματος Braille, με την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό του έχει τη δυνατότητα να παράγει στη τιμοκαταλόγους στη γραφή Braille.

Οι εκτυπώσεις Braille, θα γίνουν στο ειδικό εκτυπωτικό χαρτί το οποίο διατηρεί το ανάγλυφο της επιφάνειας, διαστάσεων 30,5εκ * 23εκ. Για τη δημιουργία, επεξεργασία, εκτύπωση και διόρθωση του πρώτου δοκιμίου για κάθε κατάλογο θα χρειαστούμε το καθαρό κείμενο του καταλόγου σας σε word.

Το κόστος παραγωγής για έναν Ελληνικό και έναν Αγγλικό κατάλογο, ανέρχεται στο ποσό των 50 € και συμπεριλαμβάνει την εκτύπωση – διόρθωση του δοκιμίου από τυφλό διορθωτή, καθώς και την παραγωγή – διάσπαση – σύνθεση των καταλόγων.

Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 6 %

Για πληροφορίες σχετικά με τη δημιουργία τιμοκαταλόγων στη γραφή Braille, μπορείτε να επικοινωνείτε με την γραμματεία του φορέα μας, καθημερινά 7:30-14:30 στο 210 9415222.

Παραγωγη αναγλυφων γραφικων

Για την εκτύπωση των γραφικών  χρησιμοποιείται ειδικό θερμοευαίσθητο μικροκαψουλικό χαρτί. Όποια γραμμή, σχήμα ή γράμμα έχουμε σχεδιάσει ή εκτυπώσει με μαύρο χρώμα  επάνω στη σελίδα του μικροκαψουλικού χαρτιού θα  μετατραπεί σε ανάγλυφο σχεδόν άμεσα μετά το πέρασμα από τον  ειδικό εκτυπωτή PIAF.

Είναι ιδανικό για την παραγωγή ανάγλυφων χαρτών όπως για παράδειγμα τον ανάγλυφο χάρτη-οδηγό ενός αρχαιολογικού χώρου, κτηρίων, ξενοδοχείων κλπ., για την εκμάθηση γεωμετρικών απλών σχημάτων και εννοιών, για την εξοικείωση με το χειρόγραφο κείμενο από άτομα με προβλήματα όρασης, εκτύπωση κειμένων braille κ.λ.π. Επίσης με την βοήθεια του PIAF μπορεί κάποιος να αντιληφθεί το σχήμα περίπλοκων μορφών, όπως το σχήμα ενός ζώου, αντικειμένου, φυτού κλπ.

Για πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Υπεύθυνο του Εκτυπωτικού Τμήματος του Φ.Τ.Ε., κο Παπασταματίου Δημήτρη, στο τηλ: 2109415222, από τις 7:30  έως τις 14:30