Παραγωγικά Εργαστήρια

Πιστός στις αρχές σύστασής του ως Φορέα, ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος διατηρεί 3 Παραγωγικές Μονάδες.

 • Εργαστήριο Ειδών Καθαριότητας 
 • Μονάδα Κατεργασίας Μετάλλων και
 • Εργαστήριο Ειδών Ιματισμού,

Αυτές αποτελούν τις μοναδικές παραγωγικές μονάδες που μπορούν να δώσουν εργασία σε τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης, καθώς οι επαγγελματικές διέξοδοι και οι ευκαιρίες εκπαίδευσης, ειδικά για  τα άτομα αυτά είναι πολύ περιορισμένες. Στις Μονάδες αυτές απασχολούνται τυφλοί και μερικώς βλέποντες εργάτες, άνδρες και γυναίκες, αλλά και άτομα με άλλες αναπηρίες, οι οποίοι αμείβονται και ασφαλίζονται σύμφωνα με την νομοθεσία.

Οι μονάδες παραγωγής διαθέτουν πολύ συγκεκριμένο τεχνολογικό εξοπλισμό και είναι πιστοποιημένες με το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας ΕΛΟΤ ΕΝ  ISO 9001:2015, εξασφαλίζοντας εξαιρετικά επίπεδα ποιότητας. Τα προϊόντα των εργαστηρίων αποτελούν  αντικείμενο συνεργασίας με διάφορους δήμους πανελλαδικά, ιδιωτικά θεραπευτήρια και δημόσια νοσοκομεία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, και με μεγάλες εταιρείες Ελλάδας και εξωτερικού.

Μάλιστα υπάρχει συγκεκριμένο Νομικό πλαίσιο που διέπει την δυνατότητα απευθείας ανάθεσης συμβάσεων κατ’ αποκλειστικότητα, με την εξαίρεση από τη διαδικασία διαγωνισμών, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ομαλή λειτουργία των εργαστηρίων και την διατήρηση θέσεων εργασίας τυφλών εργατών.

Τα Εργαστήρια, παρακολουθώντας τις ανάγκες της αγοράς, προσαρμόζουν ανάλογα την παραγωγή τους, με προϊόντα άκρως εξελιγμένα και ειδικά σχεδιασμένα, βάσει των προδιαγραφών που ορίζει ο κάθε πελάτης, ενώ η γραμμή παραγωγής εμπλουτίζεται διαρκώς με νέους κωδικούς. Πολύ σημαντικό είναι ότι αρκετά από τα προϊόντα απευθύνονται αμιγώς σε τυφλούς και το γεγονός ότι σχεδιάζονται και παράγονται από τυφλούς, τα κάνει αυτομάτως μοναδικά ως προς την αποτελεσματικότητα χρήσης.

Εργαστηρια Ειδων Καθαριοτητασ (Σκουπων-Βουρτσων)

Το εργαστήριο Σκουπών-Βουρτσών δημιουργήθηκε το 1952 με σκοπό την ένταξη στην παραγωγική διαδικασία προϊόντων καθαριότητας των ατόμων με προβλήματα όρασης, αποτελώντας μια μοναδική και πρωτοποριακή συνθήκη επαγγελματικής αποκατάστασης. Μεγάλη ώθηση για την ανάπτυξη του Εργαστηρίου απετέλεσε το Βασιλικό Διάταγμα του 1954, βάσει του οποίου όλα τα παραγόμενα προϊόντα διατίθενται με απ’ ευθείας ανάθεση στις Ένοπλες Δυνάμεις και στους Δημόσιους οργανισμούς. καλύπτοντας τις σχετικές ανάγκες.
Οι απασχολούμενοι εργάτες εκπαιδεύονται διαρκώς σε όλα τα στάδια παραγωγής και εναλλάσσονται στα διάφορα πόστα ανάλογα με τις ανάγκες και τη ροή των παραγγελιών, ενώ τα αδιαμφισβήτητης ποιότητας και υπό αυστηρές προδιαγραφές παραγόμενα προϊόντα διατίθενται σε Δήμους σε όλη την Ελλάδα, ιδιωτικά Θεραπευτήρια, Δημόσια Νοσοκομεία, Αλυσίδα Super Market κ.ο.κ

Προϊόντα

 • Σκούπες
 • Βούρτσες
 • Σφουγγαρίστρες
 • Κοντάρια
 • Πινέλα


Εξοπλισμός

 • Αυτόματη Βουρτσομηχανή Μ40
 • Κουρευτική Βουρτσομηχανή
 • Ραπτομηχανή Singer
 • Συσκευαστήριο – Τριβείο

Μοναδα Κατεργασιας Μεταλλων

Η μονάδα κατεργασίας Μετάλλων  του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος  αποτελεί μια πραγματικά πρωτοποριακή μονάδα καθώς για πρώτη φορά  τα άτομα με προβλήματα όρασης περνούν από τη χειροτεχνική εργασία στη βιομηχανική παραγωγή, δημιουργώντας καινούργιες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης.  

Η λειτουργία της ξεκίνησε το 1984, στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος ατόμων με προβλήματα όρασης σε θέματα Μηχανολογίας και Ηλεκτροτεχνίας.
Η παραγωγική διαδικασία ξεκίνησε το 1985, για την κατασκευή πινακίδων επισήμανσης για την ΔΕΗ, καθώς και εξαρτημάτων των οπλικών συστημάτων της ΕΒΟ, ενώ παράλληλα εξοπλίστηκαν και άρχισαν να λειτουργούν τα τμήματα μεταξοτυπίας και επιμετάλλωσης.  

Το 1996 απέκτησε άδεια από το Υπουργείο Βιομηχανίας, ενώ σημειώθηκε ο καινοτόμος σχεδιασμός και ξεκίνησε η υλοποίηση μαζικής παραγωγής του μοναδικού εγχώριου Λευκού Μπαστουνιού για τυφλά άτομα. Η αναβάθμιση του εξοπλισμού του και η εκπαίδευση των εργαζομένων είναι διαρκής, ενώ η σύγχρονη Μονάδα Παραγωγής, κάτω από αυστηρές προδιαγραφές, να έχει αναπτύξει ένα ευρύτατο δίκτυο συνεργασιών με πελάτες σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως η Siemens, η ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ, η BSH, η Intracom, η ΕΛΣΑ, ενώ από την συνεργασία του με την Frigoglass πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτες εξαγωγές σε Ρουμανία, Νιγηρία, κ.ο.κ.  

Υπεύθυνος για τη λειτουργία της είναι ο κ. Γιώργος Καρκούλιας, τυφλός o ίδιος, ο οποίος το 1996 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την δημιουργία και οργάνωσή της, καθώς και την εφευρετικότητα και τις ευρύτερες υπηρεσίες που έχει προσφέρει στον χώρο των ατόμων με προβλήματα όρασης.  

Εξοπλισμός

 • Εργαλειομηχανές
 • Τόρνοι, Φρέζα, Δράπανο
 • Ηλεκτροσυγκολλητικά μηχανήματα
 • Λειαντικές μηχανές
 • Μηχανήματα απογρέζωσης, επιμεταλλώσεων, μεταξοτυπίας, απολίπανσης
 • Έκκεντρες μηχανικές πρέσσες
 • Ηλεκτροπόντες, Σωληνοκόπτες, Αυτόματοι τροφοδότες υλικού
 • Μηχανήματα θερμικών κατεργασιών
 • Υδραυλική πρέσσα 150 τόννων, Ψαλίδι κοπής μεταλλικών φύλλων

Μοναδα Παραγωγης Λευκων Ειδων

Η Μονάδα Παραγωγής Ειδών Ιματισμού, άρχισε την λειτουργία της το 2010, με την εκτέλεση παραγγελιών για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Νοσοκομεία. 

Στη Μονάδα, απασχολούνται άτομα με ειδικές ανάγκες που ράβουν σεντόνια, μαξιλαροθήκες και μαξιλάρια, τα οποία και γεμίζουν με το υλικό που ζητά ο κάθε πελάτης. Οι εργάτες έχοντας εκπαιδευτεί στην συγκεκριμένη παραγωγική διαδικασία, έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν πλήρως σε οποιεσδήποτε τεχνικές προδιαγραφές που απαιτούνται από τα Νοσοκομεία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, δεδομένου του αυστηρά εφαρμοζόμενου Συστήματος Ποιότητας.