Smart guide

Περιγραφη

Πρόκειται για μία φορητή ηλεκτρονική συσκευή πλοήγησης και λοιπών πολλαπλών λειτουργιών για άτομα με προβλήματα όρασης.

Καταρχάς ως συσκευή πλοήγησης, με τεχνολογία που βασίζεται στην χρήση αισθητήρων υπερήχων, ανιχνεύει εμπόδια και κενά σε απόσταση 0,10m – 4,00 m από τον χρήστη, ο οποίος ειδοποιείται σχετικά  μέσω ηχητικού σήματος ή δόνησης. Ο χρήστης καθορίζει  την μεγίστη απόσταση που θέλει να γίνεται ο έλεγχος και έτσι πληροφορείται για παράδειγμα για κάποιο εμπόδιο στον δρόμο, για ανοίγματα σε πεζοδρόμια, ακόμα και για την  κίνηση κατά την αναμονή σε ουρά στην τράπεζα κ.ο.κ. Επίσης, χάρις σε ενσωματωμένο αισθητήρα που διαθέτει, μπορεί να εντοπίζει εάν ο χώρος έχει φωτισμό και πόσο έντονος είναι.

Παράλληλα, με την προσθήκη εξωτερικών αισθητήρων σε ειδική υποδοχή (φις) -οι οποίοι πωλούνται χωριστά από την συσκευή-, ενεργοποιούνται και άλλες λειτουργίες∙ ενδεικτικά αναφέρονται ο έλεγχος της στάθμης ενός υγρού που υπάρχει ή τοποθετείται σε ένα δοχείο π.χ. ποτήρι, βάζο και σε σκεύη κουζίνας, όπως κατσαρόλες και η ανάγνωση ενδεικτικών λυχνιών σε συσκευές.

Η συσκευή είναι ψηφιακή και ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίζει το πρόγραμμά της ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν.

Τα σημαντικά πλεονεκτήματα του Smart Guide είναι ότι αποτελεί ελληνικό προϊόν, παραγόμενο στις εγκαταστάσεις του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, κυρίως από τυφλούς και με περιορισμένη όραση εργαζόμενους. Έχει χαμηλό κόστος παραγωγής και η τιμή του είναι περίπου 90% χαμηλότερη από άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα του εξωτερικού. Υπάρχει υπηρεσία άμεσης εξυπηρέτησης του πελάτη μετά την αγορά και εγγύηση καλής λειτουργίας, ενώ η προώθησή του στην  αγορά συμβάλλει στην οικονομική ενίσχυση του Φορέα και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας τυφλών εργατών.

Φυσικά η συσκευή αυτή έρχεται να συμπληρώσει την χρήση του λευκού μπαστουνιού, το οποίο αφενός έχει σπουδαιότητα για τον χρήστη και αφετέρου αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους.  Απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα όρασης όλων των ηλικιών και στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους και στην προώθηση της  κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης, ανεξαρτησίας και ασφάλειάς τους.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Αρχές του 2015 ο Γιώργος Καρκούλιας, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε το smartguide, στην προσπάθεια του να προσελκύσει πελάτες για τα εργαστήρια του Φάρου Τυφλών, επισκέφθηκε μία εταιρεία που παράγει κλειδαριές ασφαλείας. Εκεί ο κ. Καρκούλιας συνάντησε τον μηχανολόγο μηχανικό Νίκο Θράβαλο και αν η συνεργασία με την εταιρεία δεν προχώρησε, οι δύο τους κράτησαν επαφή. Συγκεκριμένα ο Νίκος Θράβαλος έχοντας λάβει μία υποτροφία έδωσε ένα σημαντικό ποσό για την αναβάθμιση του μηχανουργείου του «Φάρου» και ακόμη βοήθησε στην εύρεση χρηματοδοτήσεων για τη δημιουργία του smartguide.

Έτσι τον Ιούνιο του 2015 η πρόταση χρηματοδοτήθηκε από το ελληνικό βραβείο επιχειρηματικότητας και μέσω του οποίου έγινε η διασύνδεση με την εταιρεία intracomtelecom.

HIntacomtelecom σχεδίασε το τυπωμένο κύκλωμα (PCB) του SmartGuide και προσάρμοσε τα εξαρτήματα από DIP(DUALINLINEPACKAGE ) σε SMD(surface-mount device) για εξοικονόμηση χώρου και για την ορθότερή λειτουργία της συσκευής. Επιπλέον σχεδίασε εξολοκλήρου το κύκλωμα φόρτισης της μπαταρίας λιθίου. Επίσης σημαντική ήταν η έρευνα που ανάλαβε για την προμήθεια των υλικών που περιέχονται στην πλακέτα και η χορηγία  των 100 πρώτων πλακετών.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙς

Το Βραβείο Ελληνικής Επιχειρηματικότητας ιδρύθηκε το 2012 από τον Όμιλο Libra για λογαριασμό της Ελληνικής Πρωτοβουλίας. Από την ίδρυση του, έχουν κατατεθεί περισσότερες από 2.600 επιχειρηματικές ιδέες και μέχρι σήμερα, έχουν βραβευθεί 15 εταιρείες. Οι 3 νικητές ανά έτος μοιράζονται την άτοκη χρηματοδότηση ύψους περίπου €1.250.000, καθώς και καθοδήγηση και υπηρεσίες επιχειρηματικής υποστήριξης, οι οποίες παρέχονται από το δίκτυο των υποστηρικτών του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας. 

Στις 23 Ιουνίου του 2015 το SmartGuide βγήκε τρίτο μέσα από τα 730 επιχειρηματικά σχέδια που υπεβλήθησαν. Έτσι το Ελληνικό Βραβείο πρόσφερε την ευκαιρία της ανάπτυξης αυτού του καινοτόμου προϊόντος που στοχεύει στην υποβοήθηση της μετακίνησης ατόμων με προβλήματα όρασης.

Οι υπόλοιπές νικήτριες εταιρείες δραστηριοποιούνται σε ένα εύρος εμπορικών εφαρμογών, όπως η εκμετάλλευση της πράσινης ενέργειας καθώς και το εξειδικευμένο διαδικτυακό delicatessen.

Ειδικότερα, οι νικητές του Βραβείου 2015 ήταν οι εξής:

Heliix – Μια πρωτοποριακή τεχνολογία μετατροπής της θερμικής ενέργειας σε ηλεκτρική, πάνω στην οποία βασίζεται το πρώτο προϊόν της εταιρείας, η συσκευή Phaethon™. Η καινοτόμος αυτή συσκευή, μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε τύπο ηλιακού θερμοσίφωνα, δημιουργώντας ένα σύστημα ηλιακής συμπαραγωγής ηλεκτρισμού – ζεστού νερού χρήσης, που προσφέρει μείωση έως και 30% στο ετήσιο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών.

Αιτούντες: Νίκος Αράπκουλες, Παναγιώτης Παπαδιαμάντης.

Smart Guide – Μία φορητή ηλεκτρονική συσκευή πλοήγησης για άτομα με προβλήματα όρασης, η οποία ανιχνεύει και ειδοποιεί για εμπόδια στο χώρο. Το καινοτόμο αυτό προϊόν θα παραχθεί από εργαζόμενους με μειωμένη όραση στις εγκαταστάσεις του Φάρου Τυφλών Ελλάδος. Το εγχείρημα φιλοδοξεί να επιφέρει κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο εστιάζοντας στο ξεχωριστό ανθρώπινο δυναμικό, την προσιτή τιμή διάθεσης και τις ισχυρές εξαγωγικές προοπτικές.

Αιτούντες: Καρκούλιας Γιώργος, Θράβαλος Νίκος.

Yoleni’s – Ένα ηλεκτρονικό delicatessen το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα στον Ευρωπαίο και Αμερικανό καταναλωτή να προμηθευτεί αυθεντικά προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας. H ιστοσελίδαwww.yolenis.com προσφέρει περισσότερα από 1200 προϊόντα από 110 καταξιωμένους παραγωγούς της Ελλάδας. Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από τρόφιμα και ποτά, καθώς και πλούσιες πληροφορίες για την κάθε περιοχή, τοπικές συνταγές και τρόπους σερβιρίσματος.

Αιτούντες: Νικόλαος Πίπας, Γιάννης Γεωργιάδης, Πέτρος Αγαζάνης.